LARS VON TRIER: NYMPHOMANIAC VOL.1 & VOL.2

Nymphomaniac official trailer

Tämä elokuva on valtava. Katsomani versio, lähes nelituntinen eepos, on katkaistu kahteen noin kahden tunnin osaan. Elokuvasta on olemassa myös ohjaajan versio, joka on yli viisituntinen. Mitä sillä on tarjota enemmän, en osaa kommentoida, koska sitä ei ollut saatavilla tätä arvostelua kirjoitettaessa.

nymph1

Elokuvan juoni seuraa päähenkilön, Joen (Stacy Martin ja Charlotte Gainsbourg), elämää lapsesta aikuisuuteen. Elämää joka rakentuu pitkälti seksin ympärille. Joe etsii  himonsa kautta jotain korkeampaa tarkoitusta.

Tarina alkaa kahden päähenkilön kohtaamisella, kun Seligman (Stellan Skarsgård) löytää hakatun Joen kujalta. Seligman yrittää aluksi taivutella murjotun Joen hoitoon, mutta kiivaan vastustelun jälkeen, vie hänet kotiinsa toipumaan. Teekupposen äärellä Joe alkaa kertoa tarinaansa Seligmanille.

nymph2

Joen elämä jakaantuu tarinassa kahdeksaan jaksoon, joilla jokaisella on oma teemansa, jonka Joe poimii Seligmanin huoneesta. Läpi elokuvan on nähtävissä selkeä muutos synkempään mitä pidemmälle edetään. Joen Itsensä tutkiskelusta neitsyyden menetykseen ja teini-ikään elokuvassa vallitsee vaalea tunnelma, jonka jälkeen siirrytään väriskaalalla selvästi murretumpaan ja harmaampaan suuntaan.

Lars von Trier hallitsee elokuvissaan luonnon kuvaamisen. Maisemat ovat järjestäen erittäin kauniita, jopa paikoitellen unenomaisia. Seksikohtaukset, joita on paljon, ovat sen sijaan kliinisiä harmaita ja hyvin epäeroottisia.

Tarina on kaiken seksin lomassa melko surullinen. Joen koko elämää ohjaa himo. Työpaikat ja maine menevät, puhumattakaan perhe-elämästä ja ihmissuhteista. Hän näkee itsensä huonona ihmisenä tekojensa kautta, mutta silti ei pysty lopettamaan niitä, etsiessään täyttymystä.

Seligmanin ja Joen dialogi on mielenkiintoista. He kyseenalaistavat toisiaan kilpaa ja vuorottelevat tarinankertojina. Seligman löytää koko ajan Joen tarinoista syvempiä filosofisia merkityksiä Joen kyltymättömälle himolle ja toiminnalle. Asetelma on lähes terapiamainen, potilas kertoo ja psykologi diagnosoi. Usein Seligmanin tulkinnat heijastuvat uskonnosta, joka tarjoaa herkullisen vastakkainasettelun seksin ja uskonnon välille, vaikkei näillä konservatiivisesti nähdäkään paljoa yhteistä.

Elokuvassa vilahtaa monia tunnettuja kasvoja: Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg, Uma Thurman, Christian Slater, Shia LaBoeuf, Willem Dafoe. Läpi koko kaartin, mukaan lukien vähemmän tunnetut näyttelijät, henkilöhahmot ovat uskottavia ja hyvin roolitettuja. Jälkimmäisestä kastista on nostettava esille Stacy Martinin väkevä suoritus nuorena Joena.

Nymfomaani ei missään nimessä ole helppo elokuva katsoa. Se haastaa katsojan samaistumaan päähenkilön paikoitellen maaniseen etsintään tyydyttääkseen himonsa. Lopulta tunsin jollain tavalla jopa sympatiaa Joeta kohtaan, joka selvästi kärsii omasta luonteestaan.

Yhtenäistä Lars Von Trierin elokuville on se, että ne yleensä tuntuvat joltakin. Toiset vihaavat niitä, toiset rakastavat. Tähän mennessä oma suosikkini hänen tuotannostaan on ollut Antichrist, joka oli suorastaan ahdistava. On helppo nähdä monia syitä miksi tämä elokuva on kerännyt niin paljon negatiivisia kommentteja IMDB:ssa, graafinen seksin kuvaaminen on toisille ylitsepääsemätöntä katseltavaa.

nympho

Elokuvan loppupuolella tarjotaan tähän ratkaisu kohtauksessa, jossa Joe ei enää löydä inspiraatiota tarinalleen Seligmanin huoneesta:

Seligman:” Text can sometimes seem empty and you might need to change your point of view. Things hide when they get familiar but if you look at them at another angle, they might take on new meaning. “.

Tämän jälkeen näemme vaginan kääntyvän pystyasennosta vaakasuoraan ja muuttuvan silmäksi.

Kaikki ei siis ole sitä miltä aluksi näyttää.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s