RAVINTOLA KASKIS

Minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaisia odotuksia paikan suhteen. Nimi oli jollain tasolla tuttu aiempien vuosien parhaiden ravintoloiden listoista, mutta pääkaupunkiseudulta turkulainen ravintola oli minulle liian kaukana illalliselle. Keittiömestarina hääräävä Erik Mansikka on luonut Kaskikselle maineen Turun parhaana ravintolana. White Guiden mukaan Kaskis on Suomen mittakaavassa neljänneksi paras (2016).

 

Kaskis sijaitsee jyrkän Kaskenkadun huipulla. Pienehkö, intiimi sali avautuu valoisana isojen ikkunoiden ansiosta. Ensivaikutelman perusteella salissa on kiireinen, mutta rento meininki. Pöydät ovat täynnä ja tällä hetkellä (02/2017) varausjono taitaa olla useamman kuukauden mittainen. Onnistuimme saamaan peruutuspaikan ja lauantai-illan dinneriin saatiin varmistus vasta perjantaina. Ravintolalla on nimittäin tapana muistuttaa pöytävaraajia vuorokautta aiemmin, koska no-showt saavat 55 euron laskun per henkilö. Mielestäni tämä on reilu peli, etenkin tämän kokoiselle ravintolalle.

wp_20170211_19_47_58_rich

Tarjonta Kaskiksessa on selkeä: neloset tai kutoset, eli pelkkiä yllätysmenuja tarjolla. Toki rajoitteet ja allergiat käydään läpi ennen kuin homma aloitetaan. Viinipaketteja on molempiin tarjolla kaksi erilaista; perus ja premium, jolla pyritään vielä vähän syventämään tarjoiltujen ruokien ja juomien yhteispeliä.

Joimme alkuun Negronit ja tilasimme kutoset sekä yhden perusviinipaketin puolitettuna. Keittiön tervehdyksenä oli herkullinen ja kaunis perunalettu, jonka päällä oli pikkelöityä kuusenkerkkää, kuivattua ja raastettua poron sydäntä sekä creme fraichea. Salin rento ilmapiiri ja amusén hienot vivahteet olivat vähän jopa ristiriidassa, keittiössä ainakin ollaan tosissaan.

wp_20170211_20_11_43_rich

Finesse jatkui ensimmäisessä alkuruoassa. Kalaympyrä oli tällä kertaa siika-cheviche ja purjoa. Tämä oli todella hyvää ja itseasiassa jäi minulle koko illallisen lempiannokseksi. Nämä ovat isoja sanoja mieheltä, joka ei kovin usein syö kalaa.

Toisena alkupalana seurasi madekeitto. Perus keittojuuresten lisäksi ruisleipä-krutongit toivat kivaa rakennetta keittoon, myös mateen maksaa oli käytetty liemessä. Onnistunut esitys sanoisin, edelleen liikumme oman mukavuusalueeni ulkopuolella.

Menun puoliväli saavutettiin paljon ennakkoon somessa kehutulla annoksella, Kaskiksen kebabilla. Pikkuinen kepu oli tarjolla paperitaskussa, joka lepäsi mielenkiintoisessa ilmeisesti tätä annosta varten suunnitellussa (?) kiviastiassa. Pitaleipä kätki sisäänsä muun muassa lammasta, aurajuusto-creemiä, sriracha-majoneesia ynnä muuta. Todella hyvää! Joku vääräleuka onkin todennut, että Kaskiksessa on Turun paras kebab.

Pääruoat alkoivat aasialaistyyppisellä kuha-annoksella. Täydellisesti paistettu file sai seurakseen pakchoita ja inkiväärikastiketta. Miedot, mutta erittäin täyteläiset maut.

Toinen pääruoka oli naudan kuvetta, eli flank steakia, ja talon bearneaisekastiketta. Lisukkeena oli ihan oikeutetusti pelkkää vihreää, koska menun tässä vaiheessa alkoi olla mahat täynnä. Urbaanin legendan mukaan kaskenkadun alapäässä sijaitsevalla grillillä voi käydä syömässä makkaraperunat kaskiksen piikkiin, jos jäi nälkä.

Jälkiruokana kuuden ruokalajin menussa oli tyrnimousse, jonka seurana oli tippaleipä, fenkolia ja lakritsaa. Toinen toistaan täydentäviä makupareja. Erittäin onnistunut esitys, niin kuin koko menukin.wp_20170211_21_11_54_rich

Viineistä ainoastaan ensimmäisenä tarjoiltu Riesling oli hieman kevyt, mutta muuten läpi koko paketin oli hyviä oivalluksia, näistä nostettakoon kebabin kanssa tarjoiltu alkuviini.

Koko illallinen oli positiivinen yllätys. Henkilökunta oli miellyttävää ja palvelu luontevaa. Jos haluaa jotain negatiivista paikasta kaivaa, niin täydestä salista lähtee aika paljon ääntä. Myös pöydät ovat aika lähellä toisiaan, joten yllätysmenusta menee vähän hohto, jos viereinen pöytä on sopivasti askeleen edellä. Edellä mainitut ovat tosin pikku seikkoja, joten varauksetta annan ison suosituksen Kaskikselle.

Ravintolan kotisivut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s