The Crown:season 1

Netflix on siitä inhottava palvelu, että valinnanvaraa on liikaa. Yhtiön uhkapeli jättää pois katalogistaan paljon muiden tuotantoyhtiöiden filmejä ja keskittyä omaan tuotantoon kannatti. Kerta toisensa jälkeen katsojat ovat hehkuttaneet Netflixin alkuperäissarjoja ja ne keikkuvatkin koko ajan palvelun katsotuimpien joukossa. The Crown on tässä poikkeus, se ei ollut ensi-iltaviikonloppunaan kovin suosittu, vaikka sarjan budjetti on tv-historian suurin, n. 130 miljoonaa dollaria. Toisaalta sarjan, joka keskittyy brittihovin elämään, ei voi olettaakaan kiinnostavan kaikkia.

mv5bzdmyzgy5mtmtn2q5ms00owexlwe2mzgtzdq4ztjiytgwmde2xkeyxkfqcgdeqxvynty3ote3mzg-_v1_sy1000_cr006661000_al_

Sarja keskittyy kussakin tuotantokaudessa noin kymmenen vuoden ajanjaksoon. Ensimmäinen kausi alkaa dramaattisesti, kun Kuningas Yrjö VI yskäisee verta vessanpönttöön. Kausi on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia hovin historiasta ja ne ovat esitetty erittäin tarkasti, yksityiskohtia myöten. Esimerkiksi Elisabethin kruunajaisvaatteet olivat yksi yhteen kopioitu alkuperäisistä.

Paneutuminen yksityiskohtiin on ehdottomasti sarjan kiehtovimpia puolia. John Lithgown esittämä Winston Churchill on verraton ja näyttelijän erimittaisuus esikuvaansa verrattuna sai aikaan sen, että kuvauksia varten jopa downing street 10 – oviaukkoa suurennettiin, mittasuhteiden säilyttämiseksi.

Näyttelijöiden suoritukset ovat muutenkin osuvia. Edellä mainitun Lithgown lisäksi Yrjö VI roolin näyttelevä Jared Harris on änkytystä myöten hyvin lähellä esikuvaansa. Elisabethista (Claire Foy)  tai Margaretista ( Vanessa Kirby) puhumattakaan.

Jaksot on käsikirjoitettu hyvin ja pääjuonen alla seurataan useita kevyempiä pieniä teemoja.

mv5bn2i1yzmzotatyzkwns00nmy2ltliywytzduwn2rinjuzmgi1l2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjy1ntqwodc-_v1_

Kuvauspaikkojen suhteen on oltu myös tarkkoja. Aina kun kuvauslupa on hellinnyt, on alkuperäisiä tapahtumapaikkoja käytetty. Tavalliselle kansalaiselle onkin hauska olla ”kärpäsenä katossa” hoviväen yksityisissä illanvietoissa. Tämä on ehdottomasti sarjan parasta antia- huomata, että myyttisen ja jumalasta seuraavan instituution takana onkin tavallisia ihmisiä, omine ongelmineen. Mustasukkaisuutta, sisaruskateutta, sairauksia, epävarmuuksia,hairahduksia ja möläytyksiä on myös hovin historia pullollaan.

Sarjan toista kautta kuvataan jo ja koko spektaakkelin mitaksi tulee yhteensä kuusi kautta. Näyttelijät menevät vaihtoon toisen kauden jälkeen, kun vuosikymmen on taas vierähtänyt. Kaikesta päätellen sarjan imu jatkuu ja näyttelijöiden vaihto voi olla sopiva uudistus parin kauden välein. Meillä ainakin odotetaan jo innolla seuraavaa kautta. Kenties viidakkorumpu saa sellaisetkin ihmiset katsomaan sarjaa, joita hovielämä ei niin kiinnosta ja lopulta kun kriittinen massa on saavutettu, mikään ei voi estää sarjan suurta suosiota.

Tämä on tv-sarja ihmisille, joille Downton Abbey jätti tyhjiön. Viimeistä yksityiskohtaa myöten hiottua taidokasta pukudraamaa.

Sarjan traileri Youtubessa

Sarja IMDB:ssä

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s