Ateneum: Suomen taiteen tarina

Ateneumin näyttely esittelee Suomen taiteen vaiheet 1800-luvun alusta aina 1970-luvulle saakka. Vierailuun kannattaa varata aikaa, koska näyttelyssä on erittäin paljon mielenkiintoista katseltavaa. Näyttelyn ajatus on ollut kertoa suomalaisen taiteen kehityksestä ja samalla Ateneumin keskeisestä roolista tässä kasvutarinassa.

Mukaan on otettu myös kansainvälistä taidetta istuttamaan kotimainen taide maailman sen hetkiseen huippuperspektiiviin. Vaiheet ovat jaettu mielenkiintoisesti eri teemoihin, joita ovat: Maisema, Ihmiset, Kalevala, Symbolismi, Klassikot, Uusi ilmaisu, Kaupunki, Edistys ja epäusko, Sodan sävyjä, Taiteilijat, Muoto ja väri, Lupa kokeilla, Kantaaottavuus, Kauden taiteilija sekä Muualla museossa.

jarnefelt_eero_kaski-1

Itselle ainakin ensimmäisestä vierailusta jäi lähinnä ähky ja uskonkin, että tulen katsomaan näyttelyn uudelleen läpi paremmalla ajalla. Kokonaisuus on valtava ja välillä tiivis salonkiripustus vaatii katsojalta paljon. Erääseen saliin kootut luonnoslehtiöt ja aikalaisvalokuvat avaavat tiettyjä teoksia ja antavat mielenkiintoista lisätietoa taulujen syntytarinasta.

enckell_magnus_heraaminen

Jokainen teema pitää sisällään hyviä teoksia. Itse pidin erityisen paljon Symbolismi- ja Klassikot -teemoista. Molempien veret seisauttava valikoima kultakauden merkkiteoksia ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Ja vaikka suuri osa teoksista on nähty kymmeniä kertoja aiemmin, ei niiden kiehtovuus vähene vieläkään. Enckellin Herääminen, Edelfeltin Raatajat rahanalaiset, Simbergit ja Gallen-Kallelat, listaa voisi jatkaa salien seinät täyteen.

Ei pidä väheksyä pientä käytävää, joka kertoo Ateneumin alkuajoista ja sen arkitehtonisista yksityiskohdista tarkemmin. Vaikka keskiverto helsinkiläinen ohittaa Ateneumin kymmeniä, jos ei satoja kertoja vuoden aikana, näihin pikku detaljeihin harvemmin kiinnittää huomiota.

Helmikuisena torstaiaamupäivänä Ateneumissa ei ollut paljon ihmisiä. Näyttelyä sai siis seurata melko rauhassa. Lapsillekin oli kivaa ohjelmaa työpajassa. Suomen taiteen tarina on kokonaisuutena verraton, sivistävä näyttely. Keskeisimpien taiteilijoiden töistä on hieno kattava otos, jollaista harvoin näkee samassa tilassa yhdellä kertaa.

Ateneumin sivut koskien näyttelyä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s